ומה אם "דרך האמצע לא מתאימה לכל אחד?

משיחות עם אנשים עולה ההרגשה כי יש נטייה להימנע מקיצוניות בכל הנוגע לתזונה. גם אנשים עם בעיות משקל או בריאות מנסים למצוא את המקום בו הם יכולים לאכול בריא אבל עדיין "לחטוא" מדי פעם עם מתוקים, אוכל מעובד או אוכל לא בריא אחר.
נראה כי אנשים עושים מאמצים גדולים לשלב מאכלים לא בריאים באופן בריא בתפריט מאוזן. זו באמת שיטה טובה שיכולה לעזור להרבה אנשים לאכול בריא ועדיין לשמור בחיים מאכלים פחות בריאים שהם נהנים מהם.
בדפוסי חיים אחרים, ההמלצות הן שונות
בעוד שזו הגישה הרווחת בכל הנוגע לאכילה, במקרה של התנהגויות אחרות אנשים לא נמנעים מלנקוט גישה קיצונית, במיוחד כאשר יש סכנה לבריאות. למשל, החברה מעודדת אנשים לא לעשן בכלל ועבור אנשים עם בעיות התמכרות הגישה המומלצת היא הימנעות מוחלטת מהימורים, סמים והתנהגויות מזיקות אחרות.
אני לא מנסה להשוות בין סיגריות או סמים לבין סוכר ומאכלים מעובדים. הנקודה היא שאין מניעה מחשבתית כלשהי בחברה להימנע לחלוטין מהתנהגויות מזיקות. חוץ מבמקרה של אוכל, באוכל צריך למצוא איזון ולא להימנע ממאכלים בעלי פוטנציאל לפגוע בבריאות.
בכוונה אני עושה שימוש במילה פוטנציאל כי אי אפשר לדעת בוודאות. אבל יודעים שסוכר מקדם סכרת ושאוכל מעובד מקדם השמנה ובעיות בריאותיות אחרות כמו שיודעים שסיגריות גורמות לסרטן.
למה שלא נמנע לחלוטין ממאכלים מזיקים?
אבל למה בעצם? למה שלא נמנע לחלוטין מאוכל לא בריא שהרבה פעמים גם משפיע עלינו נפשית באופן שלילי? למה מומלץ לטפל בסיבות הנפשיות – לא להרגיש רע אחרי אכילה של אוכל לא בריא, וללמוד איך לשלב את המאכלים האלו באופן מאוזן, במקום להימנע מהם באופן מוחלט?
התשובה היא, כאמור, שזו כן דרך טובה שעוזרת לחלק מהאנשים לשמור על תזונה בריאה בשילוב הדברים שהם אוהבים. אבל זו לא בהכרח הדרך שמתאימה לכולם. במיוחד במקרים בהם יש בעיית התמכרות לסוכר ופחמימות או למאכלים מזיקים אחרים.
אם בכל דוגמא אחרת שניקח מהחיים רואים שההתנהגות המומלצת במקרה של התמכרות היא הימנעות, זו כנראה גם ההמלצה הטובה ביותר במקרה של תזונה. מכיוון שמדובר בהתנהגויות בעלות פוטנציאל בריאותי שלילי, אין סיבה שנפחד או נרגיש לחץ חברתי שלא להימנע מהן לחלוטין.
אז מה עושים?
תהיו כנים עם עצמכם. תבינו אם הדרך הטובה ביותר בשבילכם היא באמת "דרך האמצע" או שעדיף לכם להימנע לחלוטין ממאכלים מסוימים. אל תפחדו להיות "עוף מוזר", רק בגלל שנהוג בחברה לאכול דברים מזיקים, זה לא אומר שזה טוב או שזה נכון בשבילכם.
אולי זה משהו שהולך להשתנות עם הזמן, כמו שבעבר כל האוכלוסייה עישנה וזה היה דבר נורמלי לחלוטין עד שיצאו כל המחקרים המצביעים על נזקי העישון. רק שאת המחקרים המצביעים על הנזקים של צריכה גבוהה של סוכר ואוכל מעובד כבר עשו. הידע כבר קיים, כל מה שנשאר לעשות הוא ליישם אותו.
הדרך לשינוי נבדלת מאדם לאדם. לאחד יהיה הכי טוב להפסיק עם הכול באופן מידי בעוד שאחר יעדיף לאט לאט להוריד בכמויות עד שהוא יגיע למצב בו הוא יוכל להוציא את הדברים הללו לגמרי מהתפריט.
אם אתם מתקשים בעצמכם אתם יכולים להיעזר באיש מקצוע שיעזור לכם להרכיב תפריט חדש שיספק את כל הצרכים הגופניים והנפשיים שלכם.
תכירו את היכולות שלכם ואל תתביישו לבקש עזרה. עזרה לא חייבת להיות איש מקצוע, המשפחה והחברים הינם משאבים חיוניים בדרך שלנו להצלחה בכל דבר בחיים. תעשו את השינוי ביחד עם בני הזוג, תבקשו מהחברים התחשבות בבחירה של מקומות בילוי, תספרו לאהובים אליכם את השינוי שאתם רוצים לעשות בחיים.
יוצאי דופן
יש יוצא דופן אחד חשוב – אל תתנו לשינוי לפגוע בחיים החברתיים שלכם. החיים החברתיים שלכם חשובים לבריאות שלכם לפחות באותה המידה כמו מה שאתם מכניסים לפה.
תעשו פשרות קטנות במקרים נדירים על מנת שתמשיכו להנות מחיים חברתיים מלאים ובריאים. תבנו הרגלי תזונה טובים וחזקים כך שהפשרות החיוניות הללו לא יפריעו להתנזרות שלכם ממאכלים מזיקים.
אפשר עדיין לצאת למסעדות עם משפחה וחברים ולאכול עוגת דבש בראש השנה. מה שחשוב זה מה שאתם עושים ביום-יום ולא ההתאמות הקטנות שאתם יכולים לעשות בגלל אירועים חברתיים או בגלל שאתם רעבים בשדה התעופה.
לסיכום
יתכן שדרך האמצע בתזונה אינה הפתרון שמתאים לכם. אל תעצרו את עצמכם מהימנעות מוחלטת ממאכלים מזיקים אם זו הדרך הטובה ביותר בשבילכם.
אל תרגישו חובה להיות "מאוזנים" כמו אחרים. יתכן כי האיזון שלכם הוא שונה. אם מומלץ בדפוסי התנהגות שליליים אחרים על הימנעות מוחלטת, אפשר לעשות זאת גם בתזונה.
אנשים רוצים לשמור על דברים מסוימים בתפריט, אבל הגוף של אף אחד לא באמת צריך סוכר לבן, קמחים לבנים ואוכל מעובד. אפשר ואפילו עדיף להזין את הגוף תוך הימנעות ממאכלים אלו. עם הזמן תרגישו את השינוי החיובי שמתרחש בגוף ובנפש שלכם.