למה כדאי לכם לבלות יותר זמן בטבע?

מבוא

עם העלייה בכמות השטחים העירוניים מתרחשת עלייה בניתוק בין בני האדם לבין הסביבה הטבעית בה הם התפתחו. רוב האוכלוסייה מבלה שעות רבות בתוך בנייני משרדים ומגורים, הרבה פעמים תוך שמירה על אורח חיים יושבני.

בעוד שהחשיבות של פעילות גופנית מצאה את מקומה בתוך השיח החברתי, אין מספיק דיון על החשיבות של שהייה בטבע וההשפעות של בילוי זמן בשטחים ירוקים על הגוף והנפש של האדם. במאמר זה אסקור מספר מחקרים שעומדים על החשיבות של חשיפה לסביבה טבעית עבורנו ועבור הילדים הגדלים בחברה המודרנית.

היתרון הברור ביותר – פעילות גופנית

אורח חיים יושבני נחשב כגורם מרכזי למספר מחלות כגון סרטן, מחלות לב וכלי דם, מחלות מטאבוליות ועודף משקל המהווים יחד כ-60% מגורמי התמותה הגלובליים. כל עלייה בפעילות הגופנית מקושרת לירידה בתמותה ובמחלות של אורח חיים יושבני (Beyer et al, 2018). כל יציאה לטבע דורשת רמה מסוימת של פעילות ולכן תומכת בבריאות שלנו.

גם בקרב ילדים יציאה לטבע מעודדת פעילות גופנית גבוהה יותר. בהינתן שהיעדר פעילות גופנית היא מדד טוב יותר לבריאות מאשר המשקל, ברור שמומלץ לגרום לילדים לזוז כמה שיותר. בעקבות הסקרנות הטבעית של ילדים, הטבע הוא מקום נהדר ללימוד המעורב בתזוזה. כמו כן, שטחים ירוקים גורמים לילדים לזוז יותר בהשוואה לגני שעשועים מפלסטיק(Jacobi-Vessels, 2013).

הורדת הלחץ

השהייה בטבע מקושרת לשיפור בבריאות הכללית וירידה בתמותה גם כאשר מתחשבים בשינויים ברמת הפעילות הגופנית (Beyer et al, 2018). כנראה שאחד הגורמים המרכזיים לכך הוא היכולת של הטבע להוריד את רמות הלחץ בבני אדם (Kondo, Jacoby & South, 2018).

לפי מדדים של קצב לב, לחץ דם ומדדי דיווח עצמי עולה שחשיפה מסוגים שונים לטבע, בעיקר לשטחים ירוקים, מורידה את רמות הלחץ בבני אדם ומשפרת את הבריאות הכללית (Kondo, Jacoby & South, 2018). ככל שאנשים בילו יותר זמן בפעילות בטבע בימי החופשה שלהם, נצפה שינוי חיובי ברמת הפעילות שלהם ובבריאות הכללית (Beyer et al, 2018).

במחקר אחר נמצא שילדים שנמצאים בצהרונים עם חצר איכותית יותר נהנים משיפורים שונים בבריאות כמו גוף חטוב יותר, יותר שעות שינה בלילה, תחושה טובה יותר של רווחה אישית ואיזון של רמות הקורטיזול בגוף(Soederstroem et al, 2012).

כאשר לקחו ילדים מסביבה עירונית ל-4 שעות בטבע מטעם בית הספר, הילדים הראו שיפור במצב הרוח, יותר רגשות חיוביים ובאותו זמן פחות רגשות שליליים (Dopko, Capaldi & Zelenski, 2019).

שיפור הקוגניציה

ילדים שמבלים זמן רב בחוץ מציגים עלייה ביכולת תשומת הלב כאשר הם חוזרים לכיתה. בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, נמצא שהליכה של 20 דקות בטבע הייתה מספיקה על מנת לשפר את היכולת שלהם להקשיב בכיתה (Jacobi-Vessels, 2013).

גם בקרב מבוגרים הסביבה הטבעית מקושרת לשיפור ביכולות הקוגניטיביות כמו למידה וזיכרון בנוסף לשיפור המצב הבריאותי וירידה בבעיות שינה ועייפות שיכולים להוות גורמים חשובים המשפיעים על הקוגניציה (Beyer et al, 2018).

שיפור הרגש והמצב החברתי

חוקר אחד(Richard Louv, 2005) הלך רחוק עד כדי לומר כי מחסור בחשיפה לטבע הוא הגורם המרכזי לבעיות של דיכאון, השמנה ובעיות קשב אצל ילדים. במקום שילדים ישחקו בחוץ, הם רואים טלוויזיה ומשחקים במחשב (Jacobi-Vessels, 2013).

השהייה והמשחק בטבע אצל ילדים מחזקים את המשחק המשותף ועוזרים ליצור אינטראקציות חברתיות חיוביות. בנוסף, יש שיפור ביחס של הילדים אל הטבע וביצירת מערכת של ערכים הבנויה על הערכה של הסביבה הטבעית(Gill, 2014).

מניעת קוצר ראייה(Myopia)

במחקר סקירה נמצא כי חשיפה של ילדים לזמן רב יותר בטבע מונעת במידה מסוימת את ההתפתחות של קוצר ראייה. המנגנון המדויק אינו ברור, אך מעריכים כי שחרור דופמין המתרחש בטבע מהווה חלק חשוב בתהליך מכיוון שתורם לבריאות הרשתית של העין (French et al, 2013).

האם גינה מספיקה?

יתכן שכן, מחקר שנערך באנגליה מצא שאנשים שיש להם גינה פרטית נהנים מבריאות כללית טובה יותר ומעריכים יותר את החיים. הגינה עזרה לאוכלוסייה להגיע לרמה המומלצת של פעילות גופנית וחשיפה לטבע ביחד (de Bell et al, 2020).

טיפול ביערות

במטא אנליזה שנערכה במטרה לבחון את היעילות של טיפול בעזרת חשיפה ליערות טבעיים נמצא כי חשיפה ליערות משפרת מדדים של לחץ דם, מחלות לב ונשימה, פעילות המערכת החיסונית, דלקתיות בגוף, לחץ חמצוני, לחץ, הורמוני לחץ, חרדה ודיכאון. אומנם, חסרים עוד מחקרים איכותיים, אך התוצאות שיש כרגע מראות שיפורים ניכרים בעקבות חשיפה לסביבות טבעיות כגון יערות (Oh et al, 2017).

סיכום

כל המחקרים שנסקרו מראים יתרונות ברורים לחשיפה לטבע עבור מבוגרים וילדים. היתרון הברור ביותר הוא הפעילות הגופנית שיכולה לעזור למבוגרים וילדים לשמור על בריאות טובה ומשקל תקין.

אך הפעילות הגופנית הנוספת ליציאה לטבע היא רק חלק מההשפעות החיוביות של הסביבה הטבעית ביניהן ירידה במדדי הלחץ האובייקטיביים ועלייה בתחושת הרווחה האישית, שיפור המצב הרגשי אצל מבוגרים וילדים ושיפור היכולות המנטליות אצל מבוגרים ויכולות הקשב אצל ילדים.

לדעתי, אפשר בהחלט להסיק ממחקרים על ילדים למבוגרים ולהיפך. אם החשיפה לטבע טובה לילדים ומשפיעה בדרכים מסוימות עליהם, סביר כי תהיה לה השפעה חיובית דומה על מבוגרים.

מסקנות

הורדה בלחץ ושיפור רמת הפעילות הגופנית ומצב הרוח הם בין הנושאים החשובים ביותר עבור מבוגרים וילדים בחברה המודרנית.

אומנם, לא כולם יכולים להרשות לעצמם גינה פרטית, במיוחד בשוק הנדל"ן היקר של מדינת ישראל. אך עדיין יש מגוון שטחים שיכולים להיות בעלי איכות בריאותית חיובית עבור מבוגרים וילדים כמו פארקים עירוניים ושמורות טבע.

בזמן הפנוי, במקום לבלות מול הטלוויזיה מומלץ לצאת לשטחים הפתוחים, להציף את העיניים בירוק ולתת לטבע לעשות את שלו.

יתכן כי חלק ניכר מהיתרונות של היציאה לשטחים הפתוחים קשורים להתחברות אל הטבע(Earthing or Grounding) מכיוון שישנם הרבה מחקרים שמראים את היתרונות הבריאותיים של הקפדה על התחברות.

עם זאת, לא הפעילות הגופנית ולא ההתחברות אל הקרקע יכולים לגמרי להסביר את היתרונות של חשיפה לשטחים ירוקים. במקום לנתח ולנסות להבין, יש דברים שאפשר פשוט לקבל וליישם. כאשר יש לכם זמן, תפנקו את עצמכם בבילוי עצמי או משפחתי בטבע.

מקורות

Beyer, K.M.M., Szabo, A., Hoormann, K., & Stolley, M. (2018). Time Spent Outdoors, Activity Levels, and Chronic Disease among American Adults. Journal of Behavioral Medicine 41(4), 494-503.

De bell, S., White, M., Griffiths, A., Darlow, A., Taylor, T., Wheeler, B., & Lovell, R. (2020). Spending Time in the Garden is Positively Associated with Health and Wellbeing: Results from a National Survey in England. Landscape and Urban Planning 200, 103836.

Dopko, R.L., Capaldi, C.A., & Zelenski, J.M. (2019). The Psychological and Social Benefits of a Nature Experience for Children : A Preliminary Investigation. Journal of Environmental Psychology 63, 134-138.

French, A.N., Ashby, R.S., Morgan, I.G., & Rose, K.A. (2013). Time Outdoors and the Prevention of Myopia. Experimental Eye Research 114, 58-68.

Gill, T. (2014). The Benefits of children’s Engagement with Nature: A Systematic Literature Review. Children, Youth and Environments 24(2), 10-34.

Jacobi-Vessels, J.L. (2013). Discovering Nature : The Benefits of Teaching Outside of the Classroom. Dimensions of Early Childhood 41(3), 4-10.

Kondo, M.C., Jacoby, S.F., & South, E.C. (2018). Does Spending Time Outdoors Reduce Stress? A Review of Real-Time Stress Response to Outdoor Environment. Health and Place 51, 136-150.

Oh, B., Ju Lee, K., Zaslawski, C., Yeung, A., Rosenthal, D., Larkey, L., & Back, M. (2017). Helath and Well-Being Benefits of Spending Time in Forests: A Systematic Review. Environmental Health and Preventive Medicine 22:71. Söderström, M., Boldermann, C., Sahlin, U., Maertemsson, F., Raustorp, A., & Blennow, M. (2012). The Quality oft he Outdoor Environment Influence Childrens Health – a Cross Sectional Study of .Preschools. Acta Paediatrica 102(1), 83-91

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך

רוצים לקבוע שיחת ייעוץ? תשאירו פרטים ואדאג לחזור אליכם